BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

welcome

Saturday, March 10, 2012

Hati


Bila sebUt mengenai hati misti ramai yang berkata ianya sesUatu yang sentitif dan sesuatu yang serius. Tak kira la ianya mengenai apa pon. Yang penting hati adalah segala-gala bagi Oren jika kita mahUkan sesUatu atau pon apa aspek perkara. Kalau nak kawin misti tanya hati dan perasaan kan adakah kita sudah bersedia untuk ke arah itu. Jika tidak pasti hati dan perasaan akan terlUka.

Macam mana jika tidak ada hati? Misti semUa manusia nie tak ada perasaan. Dan pastinya semUa manusia akan berpasif dan hidup ini tidaklah sentiasa ceria dan gembira. Tanpa hati juga tiadalah perasaan. Jika bercerita tentang perasaan pUla. Semua orang ada hati dan perasaan. Kenapa selalU sangat kaitan 'hati dan perasaan'? Kenapa tak cakap lain selain hati? Sebab ianya saling bergantungan antara satU sama lain!

Bagaimana jika kita sUka pada seseOrang itu. Apa yang kita akan lihat dUlu? Hati? bagaimana eh mahU lihat hati seseOrang itu? Nak kena bedah dan lihat apa 'warna' hatinya dan bagaimana hatinya? Perlu semua itu? Macam pelik dan kerja gila. Jadi dalam ayat yang mudah di fahami ialah kita kenali hati dan budi seseorang itu dahUlu. Tapi bagaimana???

1st mungkin kita akan lihat bagaimana layanan dan respond yang di berikan olehnya. Jika baik, baiklah dan jika sebaliknya itu anda tahU la jawapanya. Tapi jangan anggap itu sebagai halangan tapi anggaplah itu sebagai cabaran dan usaha dalam memikat hatinya!!

Kena selalU ingat, tak semUa benda dan perkara yang kita mahUkan itu akan menjadi milik kita. Jika ada dan dapat jangan lUpa saat-saat kita perlUkanya dan ketika kita berusaha untuk dapatkanya. Kerana bagi Oren, perlUang untuk sesUatu peluang itu hanyalah sekali. Sekali di berikan pelUang itu, itu adalah pelUang yang pertama dan terakhir dalam hidUp ini. Jika mahukan pelUang kedUa, kena tunggu mati hidUp semUla. Kerana pelUang hanyalah sekali seUmur hidup.

Hargai dan ikhlas untuk menerima pelUang. Apa pon yang kita lakUkan adalah dalam kawalan kita. Jika hati kita positif maka hasilnya dan semua perkara yang kita lakukan adalah positif. Jadi apa yang Oren salU lakukan adalah fikir dan pandang sesUatu itu secara positif. Dan hadapinya dengan senyUman. Dunia ini adalah medan untuk kita menguji di mana kekUatan dan tahap diri kita untuk hadapinya.

Hati jUga banyak untuk berfikir tentang apa yang akan dan bakal terjadi dan apa yang telah terjadi. Hati jUga mampu mengawal setiap pergerakan dan tingkah lakU kita. Tanpa hati mungkin semUa yang di lalUi hari-hari kita adalah biasa sahaja. Hargailah hati dan perasaan yang di berikan oleh Tuhan. SemUa orang hati hati tapi tak semUa orang pandai dan mampU untuk menjaga hati orang lain dan banyak hati di lUar sana dan jUga untuk menjaga semUa hati agar semUanya tidak terlUka amatlah sukar. Fikir positif dan chill :)

0 comments: